Білокриницька
територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

РІШЕННЯ СЕСІЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ №654 «Про Програму економічного та соціального розвитку Білокриницької сільської ради на 2022 – 2024 роки»

Кількість переглядів: 178
Скликання: Восьме скликання
Сесія: Десята чергова сесія
Тип документу: РІШЕННЯ СЕСІЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ
Дата: 22.12.2021
Номер документу: 654
Назва документу: Про Програму економічного та соціального розвитку Білокриницької сільської ради на 2022 – 2024 роки
Прикріплені файли:
  1. Файл 1 (0.04 МБ)

TSIGN

 

Білокриницька сільська рада

 десята чергова сесія восьмого скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

22 грудня 2021 року                                                                       № 654

с. Біла Криниця

Рівненського району Рівненської області

 

Про Програму економічного та соціального розвитку Білокриницької сільської ради на 2022 – 2024 роки

 

Заслухавши та обговоривши інформацію сільського голови Гончарук Т. В. про Програму економічного та соціального розвитку Білокриницької сільської ради на 2022 – 2024 роки, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з постійними комісіями сільської ради, сільська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програму економічного та соціального розвитку Білокриницької сільської ради на 2022 – 2024 роки, що додається.
  2.  Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку громади.

 

 

Сільський голова                                                                  Тетяна ГОНЧАРУК

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення сесії

Білокриницької сільської  ради

від 22 грудня 2021 року № 654

 

Програма

економічного та соціального розвитку

Білокриницької сільської ради

 на 2022 – 2024 роки

 

Зміст

 

1. Розвиток реального сектору економіки

2. Підприємництво та регуляторна політика

3. Бюджетна і податкова політика

4. Соціальна сфера

5. Гуманітарна сфера

6. Органи місцевого самоврядування

7. Регулювання земельних відносин

8. Житлово-комунальне господарство

9. Природокористування та безпека життєдіяльності

10. Цивільний захист, забезпечення законності та правопорядку

11. Ризики та можливі перешкоди

 

 

Програма

економічного та соціального розвитку

Білокриницької сільської ради

на 2022 – 2024 роки

 

До складу Білокриницької громади увійшли населені пункти: с. Антопіль, с. Біла Криниця, с. Глинки, с. Городище, с. Гориньград Перший, с. Гориньград Другий, с. Дуби,  с. Котів, с. Кругле, с. Рисв?янка, с. Шубків з адміністративним центром у с. Біла Криниця.

Площа громади становить 12124,6 га.

До територіальної громади з центром в селі Біла Криниця Рівненського району Рівненської області входять 11 сіл із загальною чисельністю населення 9830 осіб..

Відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад громада повинна забезпечити виконання політичної, економічної, соціально - культурної та екологічної функцій. Для закріплення позитивних тенденцій та вирішення проблемних питань економічного і соціального розвитку територіальної громади, координації роботи органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, комунальних закладів необхідно розробити чіткий план дій - Програму економічного і соціального розвитку Білокриницької сільської ради (далі - Програма).

Законодавчою та методичною основою розроблення Програми є Закон України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України».

Програма розроблена з урахуванням завдань і положень програмних  документів, які діють на державному та регіональному рівнях, зокрема:

-  постанова Кабінету Міністрів України від 29 липня 2020 року № 671 «Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 року»

- постанова Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 року № 695 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період
на 2021-2027 року
»;

- розпорядження голови облдержадміністрації від 28 грудня 2019 року №1098 «Про Стратегію Рівненської області на період до 2027 року»;

Програма розроблена з урахуванням пропозицій членів виконавчого комітету та депутатів Білокриницької сільської ради, керівників державних підприємств, установ та організацій, що функціонують на території ради.

Головною метою Програми є створення умов для економічного зростання та удосконалення механізмів управління розвитком громади на засадах ефективності, відкритості та прозорості, посилення інвестиційної та інноваційної активності, забезпечення належного функціонування транспортної та комунальної інфраструктури, дотримання високих екологічних стандартів, та внаслідок цього підвищення конкурентоспроможності громади, доступності широкого спектра соціальних послуг та зростання добробуту населення.

Програма ґрунтується на аналізі розвитку економіки Білокриницької сільської ради поточної економічної ситуації, актуальних проблем соціально - економічного розвитку, пріоритетів, а також припущеннях, що враховують вплив зовнішніх та внутрішніх чинників і ризиків, та визначає оперативні цілі і заходи економічної та соціальної політики сільської влади, критерії ефективності її реалізації та основні прогнозні показники економічного і соціального розвитку на зазначені роки.

Відповідно до оцінки тенденцій економічного і соціального розвитку та наявних проблем, у Програмі визначено цілі, завдання соціальної та економічної політики на 2022-2024 роки. Програма визначає основні цілі та першочергові завдання, передбачає комплекс взаємопов’язаних заходів з зазначенням джерел їх фінансування.

Програма є основою для формування та раціонального використання фінансових ресурсів відповідно до визначених цілей і завдань соціально- економічного розвитку на 2022-2024 роки.

Відповідальні за виконання заходів Програми - виконавчий комітет Білокриницької сільської ради.

За кожним напрямом сформульовані проблемні питання, ризики та критерії ефективності. Прогнозні кількісні та якісні критерії ефективності будуть досягнуті лише при виконанні намічених завдань та заходів.

Реалізацію заходів Програми буде забезпечено за наявності фінансування з державного, обласного та сільського бюджетів, коштів підприємств, міжнародних фінансових організацій та інвесторів, спонсорської допомоги та інших джерел, не заборонених законодавством України.

У процесі виконання Програма може уточнюватися. Зміни і доповнення до Програми затверджуються рішенням сесії сільської ради.

 

ЦІЛІ ТА ПРІОРИТЕТИ ЕКОНОМІЧНОГО І СОЦІАЛЬНОГО

РОЗВИТКУ БІЛОКРИНИЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

Основними завданнями Програми є:

  • сприяння створенню привабливого інвестиційного клімату територіальної громади шляхом реалізації інвестиційних проєктів, спрямованих на соціально-економічний розвиток;
  • підвищення рівня заробітної плати працівникам, зайнятим у галузях економіки, недопущення заборгованості з виплати заробітної плати;
  • розширення телекомунікаційних послуг, якості житлово - комунальних послуг, покращення санітарно-екологічного стану та благоустрою населених пунктів, що входять до складу Городоцької сільської ради;
  • забезпечення функціонування підприємств державного, комунального та приватного секторів економіки;
  • забезпечення функціонування соціальної та гуманітарної сфери на рівні державних стандартів, подальший розвиток дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти;
  • забезпечення зростання дохідної частини сільського бюджету та підвищення ефективності використання бюджетних коштів;
  • підвищення рівня енергозбереження та ефективності використання енергоресурсів у всіх сферах господарювання;
  • розвиток малого та середнього підприємництва, приватної ініціативи;
  • ефективне використання земельних ресурсів громади та об’єктів комунальної власності громади;
  • створення та реалізація туристично-рекреаційного кластеру;
  • підвищення безпеки життєдіяльності населення;
  • забезпечення умов проживання в чистих, екологічно безпечних населених пунктах.

 

Успішне виконання Програми забезпечить:

 

  • створення сприятливих        умов для розвитку підприємництва та налагодження державно-приватного партнерства, розширення інфраструктури підтримки бізнесу;
  • розвиток муніципальної інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, впровадження енергозберігаючих технологій та раціональне використання енергоресурсів;
  • забезпечення наповнюваності сільського бюджету, проведення раціональної та ефективної бюджетної політики, дотримання фінансової дисципліни, підвищення результативності бюджетних видатків;
  • підвищення стандартів життя населення шляхом зростання рівня зайнятості, поліпшення якості та доступності освіти і медичного обслуговування, стабільність соціального захисту громадян, розвиток фізкультури і спорту;
  • створення комфортного для проживання середовища шляхом покращання екологічного стану та збалансованого використання природних ресурсів.

Пріоритетні напрямки:

  • в соціально гуманітарній сфері:
  • гарантований соціальний захист населення;
  • запобігання сирітству, створення умов для всебічного розвитку та виховання дітей;
  • покращення якості життя дітей соціально вразливих груп;
  • подальше покращення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів;
  • збереження культурної спадщини та сприяння розвитку культури і мистецтва, розвиток зовнішньоекономічних зв’язків;
  • підвищення якості надання житлово-комунальних послуг;
  • капітальне будівництво та поточний ремонт вулично-дорожньої мережі Білокриницької сільської ради;
  • сприяння національно-патріотичному, культурному та духовному вихованню та самовихованню молоді;
  • забезпечення соціальних гарантій населення;
  • формування та розвиток здорового способу життя;
  • якісне надання медичної допомоги;
  • подальше реформування медичного обслуговування.

 

в сфері економіки:

  • впровадження інноваційно-інвестиційної моделі розвитку для забезпечення конкурентоспроможності підприємств громади;
  • впровадження енергозберігаючих технологій на об’єктах комунальної власності громади, проведення постійного моніторингу енергоефективності комунальних об’єктів;
  • усунення зайвих регуляторних бар’єрів як мотивація для подальшого розвитку малого та середнього бізнесу;
  • продовження політики стабільності та прозорості на засадах, визначених Бюджетним кодексом України, розширення податкової бази, посилення платіжної дисципліни щодо виконання податкових зобов’язань;
  • розвиток комерційної, соціальної та транспортної інфраструктури;
  • сприяння повній, продуктивній зайнятості населення;

 

в регулюванні земельних відносин та екологічному захисті:

  • упорядкування земельних відносин;
  • реалізація заходів регіональної програми охорони навколишнього природного середовища та місцевого екологічного плану дій по громаді, раціонального використання природних ресурсів;

 

в частині подальшого розвитку громадського суспільства:

  • забезпечення прозорості, відкритості в діяльності органів місцевого самоврядування, подальший розвиток свободи слова і думки;
  • впровадження сучасних інформаційних технологій в діяльності місцевого самоврядування;
  • реалізація державної молодіжної політики та підтримка сім’ї, як основи суспільства;
  • подальше зміцнення законності та правопорядку;

 

підвищення якості життєзабезпечення людини

  • ремонт та будівництво доріг та тротуарів;
  • продовження реконструкції вуличного освітлення;
  • підвищення санітарної культури серед жителів громади;
  • озеленення населених пунктів.

 

 

І. РОЗВИТОК РЕАЛЬНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ

 

Основні завдання:

 

  • залучення інвестицій в розбудову соціальної інфраструктури громади;
  • формування сучасної забудови території громади;
  • залучення інвестицій в створення нових та утримання існуючих об’єктів благоустрою.

ІІ. ПІДПРИЄМНИЦТВО ТА РЕГУЛЯТОРНА ПОЛІТИКА

 

Основні завдання:

  • розширення взаємодії сільської влади з підприємцями;
  • забезпечення виваженого підходу до планування та проведення регулювань господарської діяльності на території громади, збалансованості інтересів сільської влади, суб’єктів господарювання та населення громади в процесі здійснення регуляторної діяльності;
  • проведення заходів з відстеження ефективності діючих регуляторних актів, з обов’язковим дотриманням порядку та термінів, визначених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»;
  • здійснення моніторингу виконання затверджених стандартів надання адміністративних послуг та термінів отримання дозвільних документів;
  • опрацювання та надання пропозицій щодо подальшого удосконалення дозвільних процедур та процесу оформлення документів.

ІІІ. БЮДЖЕТНА І ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА

 

Основні завдання:

  • створення та забезпечення функціонування Служби у справах дітей, відділу «Центр надання адміністративних послуг», відділу освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Білокриницької сільської ради, фінансового відділу Білокриницької сільської ради;
  • надання субвенції установам та організаціям, що обслуговують мешканців Білокриницької сільської ради, на забезпечення функціонування: КНП «Клеванська лікарня імені Михайла Вервеги», інклюзивно-ресурсного центру Городоцької сільської ради, КНП «Олександрійська лікарня», Зорянської дитячо-юнацької спортивної школи Зорянської сільської ради, на обслуговування хворих у паліативному відділені Дядьковицької лікарні, на обслуговування жителів громади в стаціонарному відділені КЗ «Центр надання соціальних послуг» Дядьковицької сільської ради;
  • надання субвенції установам та організаціям, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі громадянам Білокриницької громади ,
  • укладання договорів оренди на користування землею з новими землекористувачами;
  • проведення підготовчих робіт для продажу з аукціону земельних ділянок несільського господарського призначення;
  • забезпечення збалансованого (бездефіцитного) бюджету на усіх стадіях бюджетного процесу;
  • забезпечення ефективного управління майном, що належить громаді, з метою збільшення надходжень до сільського бюджету;
  • дотримання соціальної спрямованості бюджету, забезпечення функціонування соціальної та гуманітарної сфери на рівні державних стандартів;
  • концентрація бюджетних ресурсів на ключових напрямках соціально- економічного розвитку із залученням до цільових фондів коштів суб’єктів господарювання та мешканців громади;
  • недопущення виникнення заборгованості із заробітної плати в бюджетній сфері та по соціальних виплатах, ліквідація поточної кредиторської та дебіторської заборгованості бюджетних установ за отримані послуги та виконані роботи та недопущення її виникнення;
  • встановлення лімітів споживання енергоресурсів бюджетних установ, організацій, виходячи з обсягів призначень, затверджених розпорядникам бюджетних коштів;

 

ІІІ. СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА ЗАЙНЯТІСТЬ НАСЕЛЕННЯ

 

Основні завдання:

  • забезпечення виконання заходів щодо соціального захисту населення згідно з державними програмами;
  • створення максимально сприятливих умов для оздоровлення та медичного обслуговування, проведення дозвілля і культурного відпочинку дітей з багатодітних сімей;
  • підтримка обдарованих і талановитих дітей з багатодітних родин;
  • своєчасне виявлення дітей, які залишились без піклування батьків та вжиття заходів щодо надання таким дітям статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, забезпечення захисту її особистих, майнових і житлових прав;
  • розвиток та підтримка сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї);
  • реалізація заходів з підвищення патріотизму молоді та відповідальності за власне життя;
  • забезпечення соціального супроводу дітей та сімей, що знаходяться у складних життєвих обставинах;
  • соціальний захист та підтримка сімей, члени яких є учасниками антитерористичної операції сприяти: забезпеченню речами першої необхідності, наданню матеріальної допомоги на лікування та оздоровлення учасників АТО та членів їх сімей;
  • залучення благодійних коштів, матеріальних ресурсів підприємств, установ всіх форм власності для надання матеріальної та натуральної допомоги малозахищеним верствам населення;
  • вивчення житлово - побутових умов проживання малозабезпечених верств населення з метою надання різних видів допомоги;
  • розробка системи заохочення активістів ветеранського та волонтерського руху, учасників бойових дій, інвалідів Великої Вітчизняної війни та праці, відзначаючи їх внесок в громадське життя територіальної громади;
  • участь у заходах по відзначенню держав

« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь