Білокриницька
територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

Податкова інформує!

Дата: 24.05.2022 15:33
Кількість переглядів: 853

Податківці Рівненщини виявляють порушення у сфері роздрібної торгівлі

          В умовах дії воєнного стану податкова служба забезпечує контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг шляхом проведення фактичних перевірок.

          Так з початку травня працівниками Головного управління ДПС у Рівненській області проведено 45 фактичних перевірок, за результатами яких нараховано штрафних (фінансових) санкцій на суму  746,4 тис гривень.

           Перевірки закладів торгівлі та громадського харчування проводяться за скаргами громадян, у яких повідомляється про відмову суб’єкта господарювання у можливості проведення розрахунків за придбані товари чи послуги платіжною карткою, незастосування касових апаратів при здійсненні розрахунків за продаж підакцизної продукції; продажу алкогольних напоїв, у разі заборони такого продажу місцевою владою, під час дії воєнного стану.

            Крім того, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, податківці здійснюють контроль за дотриманням вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) шляхом проведення фактичних перевірок. Такі повноваження надано органам ДПС із 16 квітня 2022 року.

             Першочергово, аналізуючи діяльність платників податків, фахівці ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу на діяльність тих платників, які здійснюють торгівлю продовольчими товарами, що мають істотну соціальну значущість, лікарськими засобами та пальним. Підставами для проведення перевірки є: скарги громадян та  отримана від органів державної влади та місцевого самоврядування інформація про можливі порушення у сфері ціноутворення.

                 Зауважимо, що під час проведення фактичної перевірки податкові органи мають право отримувати від суб’єктів господарювання документи та інформацію, які підтверджують вартість придбання товару, що є предметом перевірки. У разі виявлення порушень законодавства про ціни і ціноутворення за результатами проведення фактичної перевірки такі порушення зазначаються в окремому акті про результати фактичної перевірки, який надсилається до органу, уповноваженого приймати рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

                Якщо платник податків не погоджується з виявленими під час фактичної перевірки порушеннями законодавства про ціни і ціноутворення, він надсилає свої зауваження до органу, уповноваженого приймати рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

                     У разі виникнення питань щодо зазначеної теми, платники можуть звертатись до Центрів обслуговування, або телефонувати на гарячі лінії. Номер телефону гарячої лінії ДПС України, за якими можна повідомити про виявлені порушення -  0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), а номер телефону  ГУ ДПС у Рівненській області - 0968119571.

 

Про граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів у період воєнного стану

              В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу, що робота банківської системи України в період запровадження воєнного стану регулюється, зокрема, постановою Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (далі – Постанова № 18).

                   Так, відповідно до п. 14 прим. 2 Постанови № 18 на період воєнного стану граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 90 календарних днів та застосовуються до операцій, здійснених з 05 квітня 2022 року.

                 Водночас, пунктом 14 прим. 3 Постанови № 18 визначено, що граничні строки розрахунків, зазначені в п. 14 прим. 2 Постанови № 18:

1) не поширюються на операцію з експорту, імпорту товарів (уключаючи незавершені розрахунки за операцією), сума якої (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України (далі – НБУ) на дату здійснення операції) є меншою, ніж розмір, передбачений ст. 20 Закону України від 06 грудня 2019 року № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», крім дроблення операцій з експорту товарів або дроблення валютних операцій;

2) застосовуються з урахуванням установлених НБУ за поданням Кабінету Міністрів України відповідно до абзацу другого частини першої ст. 13 Закону України від 21 червня 2018 року № 2473-VІІІ «Про валюту і валютні операції» винятків та (або) особливостей для окремих товарів та (або) галузей економіки.

Згідно з п. 14 прим. 4 Постанови № 18 розрахунки за операціями резидентів з експорту та імпорту товарів здійснюються не пізніше строку, визначеного в п. 14 прим. 2 Постанови № 18, з урахуванням вимог п. 14 прим. 3 Постанови № 18 в повному обсязі, з урахуванням вимог п. 14 прим. 3 Постанови № 18 стосовно операцій з експорту, імпорту товарів у незначній сумі (уключаючи незавершені розрахунки за операцією). Грошові кошти від нерезидента за операціями резидента з експорту товарів підлягають зарахуванню на рахунок резидента в банку в Україні.

Декларування доходів громадян: до якого контролюючого органу переселенцю із тимчасово окупованої території необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи, у тому числі з метою реалізації права на податкову знижку

               В ГУ ДПС  у Рівненській області звертають увагу, що якщо платник податків – внутрішньо переміщена особа подав до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР та пред’явив при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то і декларацію про майновий стан і доходи він подає до цього контролюючого органу.

                Однак, якщо такі дії не здійснено, то Декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь