Білокриницька
територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

Вимушені переселенці та волонтери Білої Криниці поділилися спеченими пиріжками та пампушками з військовим шпиталем

Дата: 31.10.2022 09:59
Кількість переглядів: 219

Фото без опису29 жовтня 2022 року у місцевої коровайниці Наталії Оленчук зібралися 12 вимушених переселенців і місцевих громадських активістів, щоб познайомитися між собою, разом замістити тісто, спекти пампушки й пиріжки, покуштувати запашної випічки та поділитися нею з іншими. Це вже 3-я подія, що відбувається на території Білокриницької громади в рамках проєкту «Ділимося Хлібом», який реалізується Фундацією імені князів-благодійників Острозьких за підтримки Global Fund for Community Foundations (Глобального фонду для фондів громад).

Знайомлячись, учасники розповідають про себе, про свою родину та дім. Виготовляючи пиріжки з пампушками цікаво обговорити те, як ми уявляємо майбутнє своє та громади. Майбутнє, яке нині виборюють наші захисники ціною свого здоров’я та життя.

Про підтримку, що надає і може надати Білокриницька громада вимушено переміщеним особам  розповіла очільниця відділу соціального захисту населення та прав дітей Білокриницької сільської ради - Наталія Скрашевська.

«Під час сеансів Хліботерапії ми завжди говоримо про добро. Про те, що для кожного з нас означає поділитися Хлібом» - зазначає Руслан Краплич, керівник проєкту «Ділимося Хлібом» та Фундації імені князів-благодійників Острозьких.

«Дивовижно, що ми ще в кінці 1990-х - на початку 2000-х років проходили тренінг, який проводив Руслан Краплич для кола громадських і благодійних організацій, до якого входив і наш фонд допомоги  багатодітним родинам» - каже Анатолій Метла, який, разом з дружиною Тетяною, переїхав до Білої Криниці із Запоріжжя. – «Тоді ми написали статтю про відсутність статусу багатодітних сімей у журнал «Вісник благодійництва», що видавала Фундація Острозьких. І ми дійсно добилися від влади України не лише визнання статусу багатодітних родин. Але й пільг для сімей, які виховували більше 3-х дітей. Журнал зі статтею ми берегли. Але все залишилося у Запоріжжі… Коли у сусідній багатоквартирний будинок влучила ракета. Ми змушені були покинути дім і їхати сюди».

Місяць тому, так само вперше на сеанс спільного виготовлення та ділення Хлібу з громадою прийшли подружжя пенсіонерів Людмили та Віктора Деревій.   «Від тоді, ми жодного разу не пропускали можливості допомогти місцевим волонтеркам у випіканні пиріжків, що відправляються нашим військовим на передову. Ми віримо, що в такий спосіб ми зможемо повернутися до дому, на рідну Херсонщину» - в один голос кажуть Людмила та Віктор. І до них приєднується їх землячка, незмінна учасниця хлібопечення Лариса Морозова.

«Мені сподобалося малювати малюнки на борошні, ліпити пиріжки, намазувати їх вершечки збитим яйцем, готувати піцу» - говорить  сама юна учасниця дійства зі спільного випікання – Анна Скрашевська. – «Я хочу поділитися спеченими ще  теплими пампушками та пиріжками зі своїм 12 річним старшим братом, який не зміг зараз сюди прийти».

«Цього разу учасники вирішили  поділитися спеченим Хлібом із пораненими, що проходять лікування у військовому шпиталі».  – повідомляє учасниця події Катерина Ханенко.

                                                                    ***

Фундація імені князів благодійників Острозьких  розробила методику інтеграції та інклюзії ВПО за допомогою проведення сесій виготовлення та ділення Хлібу з місцевою громадою (найбіднішими її представниками). В рамках проекту «Ділимося Хлібом», підтриманому  Global Fund for Community Foundations. Методика  хлібо-терапії була апробована та вдосконалена шляхом проведення 12 сесій у сільських та міських громадах Рівненщини.

Із жовтня 2022 року  Street Child  було підтримано додатково 6 сесій хлібо-терапії для дітей вимушених переселенців та дітей з інвалідністю.

Додаткову інформацію може надати Руслан Краплич:

050 3392518    (Вайбер, Телеграм, Ватсап)        

  r.kraplych@gmail.com 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь