Білокриницька
територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

27 січня - міжнародний день памʼяті жертв Голокосту

Дата: 27.01.2024 10:24
Кількість переглядів: 113

   27 січня у всьому світі згадують жертв найжорстокішого масового геноциду усіх часів і засвідчують прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами насилля.

   6-7 листопада 1941-го року в урочищі Сосонки біля Рівного, за офіційними даними, знищили 17 з половиною тисяч осіб. Це місце наймасовішої страти євреїв у нашій області. І третє за масштабами в межах України.

   У вересні 1941-го року було знищено близько 34-х тисяч євреїв в Бабиному Яру. Також близько 23-х тисяч знищено у Кам'янці-Подільському, і Рівне в цій сумній статистиці замикає трійку міст, де було найбільше знищено євреїв у 1941-му році.

   А перший масовий розстріл євреїв на Рівненщині, відбувся 4 серпня 1941-го року в Острозі, де знищили понад дві тисячі осіб. Завершують вбивства в Здолбунові, Мізочі та Дубні. Це вже був жовтень-листопад 42-го року. Тобто, по суті, єврейське питання на Рівненщині вирішилося за 1,5 року. В 1943 році розстрілювали тих поодиноких євреїв, яких вдалося знайти, коли вони намагалися втекти від масових розстрілів, переховувалися в селах, у Праведників народів світу.

   Жертвами Голокосту на Рівненщині стали 95 тисяч євреїв. В межах України – це півтора мільйони. А загалом, 27 січня вшановують 6-ть мільйонів євреїв (з яких близько 1,5 млн – діти) знищених у Європі в роки Голокосту. Цей день, як пам'ятний, Генасамблея ООН встановила у 2005 році. Бо саме 27 січня 1945 року звільнили один з найбільших нацистських концтаборів Аушвіц-Біркенау. 

   Україна з 2012 року вшановує жертв трагедії разом зі всім світом на державному рівні.

   Бережемо пам’ять про події 1945 року для поширення правди про геноциди. Пам’ятаймо та згадуймо мільйони жертв Голокосту.

   Вже у XXI столітті геноцид знову прийшов на українську землю. Останні майже 10 років російська влада намагається знищити населення України. Після 24 лютого 2022 року армія рф, не ховаючись, вірячи у свою безкарність, зайнялась вирішенням «українського питання» - масово катуючи та вбиваючи українців. У 1945 році, відступаючи нацистські війська намагалися повністю зруйнувати та знищити Аушвіц, у 2022-2023 роках зносять будівлі в Маріуполі, щоб приховати свої злочини, ракетами та бомбами фактично «стирають» населені пункти України, щоб ніхто не дізнався про кількість вбитих ними цивільних людей, відступаючи, нищать все навколо, поспіхом ховаючи закатованих людей в братських могилах.

   Але злочини неможливо приховати. Це не вдалося зробити нацистам, не вдасться і рашистам. Організатори та виконавці цих злочинів обов’язково будуть відповідати за скоєне – вони не мають строку давності.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь