Білокриницька
територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

27 січня - міжнародний день памʼяті жертв Голокосту

Дата: 27.01.2024 10:24
Кількість переглядів: 72

   27 січня у всьому світі згадують жертв найжорстокішого масового геноциду усіх часів і засвідчують прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами насилля.

   6-7 листопада 1941-го року в урочищі Сосонки біля Рівного, за офіційними даними, знищили 17 з половиною тисяч осіб. Це місце наймасовішої страти євреїв у нашій області. І третє за масштабами в межах України.

   У вересні 1941-го року було знищено близько 34-х тисяч євреїв в Бабиному Яру. Також близько 23-х тисяч знищено у Кам'янці-Подільському, і Рівне в цій сумній статистиці замикає трійку міст, де було найбільше знищено євреїв у 1941-му році.

   А перший масовий розстріл євреїв на Рівненщині, відбувся 4 серпня 1941-го року в Острозі, де знищили понад дві тисячі осіб. Завершують вбивства в Здолбунові, Мізочі та Дубні. Це вже був жовтень-листопад 42-го року. Тобто, по суті, єврейське питання на Рівненщині вирішилося за 1,5 року. В 1943 році розстрілювали тих поодиноких євреїв, яких вдалося знайти, коли вони намагалися втекти від масових розстрілів, переховувалися в селах, у Праведників народів світу.

   Жертвами Голокосту на Рівненщині стали 95 тисяч євреїв. В межах України – це півтора мільйони. А загалом, 27 січня вшановують 6-ть мільйонів євреїв (з яких близько 1,5 млн – діти) знищених у Європі в роки Голокосту. Цей день, як пам'ятний, Генасамблея ООН встановила у 2005 році. Бо саме 27 січня 1945 року звільнили один з найбільших нацистських концтаборів Аушвіц-Біркенау. 

   Україна з 2012 року вшановує жертв трагедії разом зі всім світом на державному рівні.

   Бережемо пам’ять про події 1945 року для поширення правди про геноциди. Пам’ятаймо та згадуймо мільйони жертв Голокосту.

   Вже у XXI столітті геноцид знову прийшов на українську землю. Останні майже 10 років російська влада намагається знищити населення України. Після 24 лютого 2022 року армія рф, не ховаючись, вірячи у свою безкарність, зайнялась вирішенням «українського питання» - масово катуючи та вбиваючи українців. У 1945 році, відступаючи нацистські війська намагалися повністю зруйнувати та знищити Аушвіц, у 2022-2023 роках зносять будівлі в Маріуполі, щоб приховати свої злочини, ракетами та бомбами фактично «стирають» населені пункти України, щоб ніхто не дізнався про кількість вбитих ними цивільних людей, відступаючи, нищать все навколо, поспіхом ховаючи закатованих людей в братських могилах.

   Але злочини неможливо приховати. Це не вдалося зробити нацистам, не вдасться і рашистам. Організатори та виконавці цих злочинів обов’язково будуть відповідати за скоєне – вони не мають строку давності.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь