Білокриницька
територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

Майстриня-вишивальниця Оксана Басова (Воронко)

Дата: 17.05.2024 11:02
Кількість переглядів: 118

А чи знаєте ви, що таке українська вишиванка? Сьогодні вишиванка – це святковий одяг, або такий, який презентує українців у світі. У традиціях наших предків вишивка була оберегом щодня і могла бути буденною, святковою, весільною, або тією, яку носили в період посту.

Історію вишивки добре знає майстриня з нашої громади, мальовничого села Рисв’янка, Оксана Миколаївна Басова (в дівоцтві Воронко). Пані Оксана є берегинею української традиції вишивки, зберігаючи вишиті сорочки своєї бабусі, деяким з яких уже понад 100 років. Традиційно чорно-червоні, святкові різнобарвні, а також вишиті чорним, щоб носити в дні посту, сорочки на «польському» полотні (за словами майстрині) та з дрібненькими барвистими ґудзичками зі скла, вишиті хрестиком та гладдю, дісталися в спадок від бабусі. Крім техніки вишивки та символізму у візерунках по сорочках колекції пані Оксани можна вивчати історію її родини та традиції нашого народу.

Пані Оксана перейняла хист бабусі до вишивки і з блиском в очах розповідає про свої роботи. Майстриня вишиває здебільшого бісером, «тому що це більш сучасно», але в її вишиванках досі присутні елементи столітніх символів, зашифрованих у візерунках: любов, вірність, добра доля, достаток. Колекція майстрині налічує більше 50 робіт, серед яких і невеличкі серветки, і рушники, і сорочки для дітей та внуків, а також яскраві картини. Вишиті з любов’ю та теплом вишиванки пані Оксани є оберегом для її родини і оберегом традицій нашого народу.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь